Hebt u ook wel eens in Hoek van Holland aan de Nieuwe Waterweg gestaan? Laten wij in gedachten met elkaar de pier oplopen, de zee in, tot je niet meer verder kunt. Als we zover zijn, zien we verderop op zee een groot zeeschip liggen. Er staat een straffe wind. De stroming van het water is sterk, en hoge golven doen het schip deinen. Golven beuken tegen de scheepswand en slaan soms over het dek; de stroming trekt aan het schip om het mee te sleuren, maar er gebeurt niets. Het schip blijft roerloos op z’n plek, want diep beneden het wateroppervlak, voor onze ogen onzichtbaar, ligt het reuzegrote en zware anker dat zich in de zeebodem heeft geboord. Met een dikke ketting houdt het anker het schip vast. Dat schip op zee, dat is een beeld van u.
Een stampend schip op woelig water in stormachtig weer. Zo is ons leven. Met heel ons denken en voelen bevinden wij ons in ons leven soms in vredig water. Maar soms zijn er stormachtige tijden. Denk bijvoorbeeld terug aan de coronacrisis die ons in onzekerheid stortte. Het maakte ons angstig en bezorgd. Zo komen we soms zomaar in stormachtig water terecht en we vragen ons af: hoe zal het met ons gaan de komende dagen en weken? We worden in ons gevoel heen en weer geslingerd en op en neer bewogen.
In het midden van deze onzekerheden vinden we in de Bijbel een vaste grond waar we op kunnen vertrouwen. Wat is het dan belangrijk om een anker te hebben waardoor je niet meegesleurd wordt in de golven. Dat is waar de Bijbel over schrijft. Het Anker, dat veilig en vast is.
Door wat Jezus heeft gedaan, is er hoop voor ons. Deze hoop is als vertrouwen, niet een hoop in de zin van: ‘ik hoop maar dat…’. Deze hoop is verankerd, we mogen erop vertrouwen dat het goed komt. Omdat Jezus ons is voorgegaan naar de hemel, mogen wij uitzien naar wat voor ons ligt: dicht bij God zijn.
Hoop op de toekomst. Onze persoonlijke toekomst, die over de grenzen van het leven gaat. De Bijbelse hoop ziet op de toekomst in de hemel. Een plaats waar nooit meer moeite en verdriet is. Het anker van een schip gaat naar beneden de diepte in. De hoop die hier in de tekst met een anker wordt vergeleken, gaat omhoog.
Ons anker is de hoop op God. Er staat dat God ons de hoop aanbiedt om vast te grijpen. Iedereen (ook kerkmensen) gaat hopeloos verloren als we zonder God leven. Onze hoop is ons anker. Het zorgt ervoor dat onze ziel op Gods redding gericht blijft, ook als de omstandigheden in ons leven moeilijk zijn.
De Bijbelse hoop is als met de examenkandidaat die de uitslag van zijn examen gekregen heeft, en hij heeft gehoord dat hij geslaagd is, maar het diploma is nog niet uitgereikt. Dat is de hoop, die God u schenkt. Een stellige en zekere verwachting.
Stuur hier de oplossing door van de puzzel.
In oktober worden de dagen steeds donkerder. Daarom organiseren wij op zaterdagavond 28 oktober een Lichtmarkt met lampionoptocht rondom de Petrakerk. Tijdens de lichtmarkt vertellen we graag over het licht van God!
U bent van harte welkom!
Meeluisteren Petrakerk
Uitnodiging lichtmarkt
Het laatste nieuws
Uit de Scheldepost
december 24, 2024
Kerst
Vreest niet, want, ziet, ik verkondig u grote blijdschap, die al den volke wezen zal; namelijk dat u heden geboren is de Zaligmaker, welke is Christus de Heere, in de stad Davids (Lukas 2:10 en 11) In de nacht dat Jezus geboren is, waren er herders die de wacht hielden over hun kudde. Plotseling verscheen aan hen een engel. De herders schrokken daarvan, maar de engel zei dat dit niet nodig was. Hij had juist blij nieuws voor hen. Er werd al eeuwenlang uitgekeken naar het moment dat de Messias, de Zaligmaker geboren zou worden. God had dit beloofd, maar het duurde zo lang. De herders kregen het als eersten te horen. Ze zijn er direct op afgegaan en hebben hun Verlosser gevonden. Ze vertelden het aan ieder die het maar wilde horen. Veel mensen waren alleen verwonderd, maar hechten verder geen waarde aan die boodschap. Die boodschap is echter van levensbelang: wie in de Zoon geloo, hee het eeuwige leven, maar wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn van God blij op hem (Johannes 3:36)! Opgenomen op verzoek van de Petrakerk www.petrakerkkapelle.nl of mail naar eckapelle@petrakerkkapelle.nl
december 17, 2024
Genade
Want de zaligmakende genade Gods is verschenen aan alle mensen (Titus 2:11) Deze dagen kijken we verwachtend uit naar de Kerstdagen. Een tijd van gezelligheid en warmte. Voor sommigen misschien juist een heel moeilijke tijd. Misschien ervaren we dat er dingen van ons afgenomen zijn of worden. In de brief aan Titus schrijft Paulus over de zaligmakende genade van God die verschenen is aan alle mensen. God wilde Zijn Zoon afstaan om naar deze wereld te komen. Hij werd geboren in een stal, heeft tijdens Zijn leven veel geleden en is uiteindelijk aan het kruis gestorven. Hij droeg daar de straf die wij verdiend hebben. Na Zijn opstanding is Hij teruggegaan naar de hemel. Hij zal op de laatste dag terugkomen en zal dan weer verschijnen aan alle mensen. Voor wie in Hem geloven, is dat een zalige hoop en verwachting (Titus 2:13). Zij zullen dan met Hem worden opgenomen in de hemel. Geldt dat ook voor u/jou? Opgenomen op verzoek van de Petrakerk www.petrakerkkapelle.nl of mail naar eckapelle@petrakerkkapelle.nl
december 10, 2024
Geboren!
Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij is op Zijn schouder; en men noemt Zijn naam Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid, Vredevorst (Jesaja 9:5) Het is bijna Kerst. Nog een enkele week. Bij Kerst denken we terug aan de geboorte van Jezus Christus. Jesaja profeteerde al ruim 700 jaar voor Christus over het Kind dat geboren zou worden. Hij zag Het als het ware al voor zich. Hij geeft daarbij ook namen. Die namen zeggen allemaal iets over Wie Hij is en hoe Hij is. Een van de namen die Hij heeft, is Vredevorst. In de wereld zien en horen we veel over oorlogen en ander leed. Dat kunnen we in ons leven ook ervaren. Het kan zijn dat we echte vrede in ons hart missen. Echte vrede in ons hart is er alleen als we de Vredevorst kennen. Hij gee die vrede aan wie in Hem gelooft. Opgenomen op verzoek van de Petrakerk www.petrakerkkapelle.nl of mail naar eckapelle@petrakerkkapelle.nl
december 3, 2024
Genoeg
Als wij voedsel en onderdak hebben, zullen we vergenoegd zijn (1 Timotheüs 6:8) Vandaag een Bijbelwoord dat regelrecht tegen menselijke hebzucht ingaat. Een les voor de jongere Timotheüs van zijn leermeester Paulus en daarmee voor ons allemaal. Paulus’ gedachtegang is duidelijk. Weet een keer van ophouden, wil hij doorgeven. Raak niet verstrikt in de vangnetten van geld en goed. Denk aan je ziel. Kijk anders naar je bezit. Materialisme is eerder schadelijk dan goed… voor je echte welzijn. Voor wie bed, bad, brood en een dak boven het hoofd heeft, is aan basisvoorwaarden voldaan. Veel is het niet in de ogen van een rijke, maar toch kan iemand zich heel rijk voelen als hij het nodige heeft. Wie alles uit deze wereld halen wil, overvraagt. De globe raakt uitgeput en de ziel raakt verwoest. Hoogste tijd om alarm te slaan en te wijzen op het schitterende voorbeeld van Jezus Christus, Gods Zoon. Hij leefde in de heerlijkheid van de hemel, maar verliet zijn hemels paleis om op deze aarde te wonen, wat echt vernederend was voor Hem. Hij deed het voor anderen… Opgenomen op verzoek van de Petrakerk www.petrakerkkapelle.nl of mail naar eckapelle@petrakerkkapelle.nl
november 26, 2024
Dankdag
Uw trouw is groot. (Klaagliederen 3:23) Eind oktober stond in Quote 500 hoe rijk de rijkste Zeeuwen zijn. Ja, met zo veel geld lijkt dankdag vieren geen probleem. Maar als je op deze wereld woont en je huis is door oorlog veranderd in een puinhoop, hoe doe je het dan? Lezer, ik weet niet of de mensen uit Quote 500 dankbaar zijn. Ze zijn rijk, maar de vraag is of ze een relatie hebben met God Die ten diepste de bezitter van alles is. Dankbaarheid ben je aan iemand/Iemand verschuldigd. Vergis u niet: de man die heeft gezegd dat Gods trouw groot is, de profeet Jeremia, zat op de puinhopen van zijn bestaan. Net als veel oorlogsslachtoffers vandaag. Jeruzalem was verwoest en de tempel van God ook. Dat moet een oprechte Israëliet veel pijn gedaan hebben, ook omdat Gods huis verwoest was. Niet voor niets staan de woorden in het Bijbelboek Klaagliederen. En toch zegt de man verwonderd en dankbaar: ‘God, ik ben er nog. Dank daarvoor!’ Hoe viert u dankdag? Opgenomen op verzoek van de Petrakerk www.petrakerkkapelle.nl of mail naar eckapelle@petrakerkkapelle.nl
november 19, 2024
Christendom? Voorbij!?
Ziet, Hij komt met de wolken en alle oog zal Hem zien. (Openbaring 1:7) Vandaag de dag zijn de aantallen kerkgangers op zondag zo spectaculair niet, al zijn er uitzonderingen. Welke conclusie moet je daaruit trekken? Betekent dit dat christendom een grote vergissing was? Dat zou wel een heel kortzichge reace zijn. Twing eeuwen mét christendom zijn voorbijgegaan. Generaes hebben geleefd met God, zijn gestorven, gelovend op Gods beloewoord. Al die eeuwen hebben mensen zich vergist? Onwaarschijnlijk. Kan het soms zijn dat de mens vandaag zich vergist door zonder God te leven? Dít leven ten volle te genieten is het grote doel. Dat genieten bestaat in grote reizen maken en de wereld ontdekken. Tot enorme prestaes komen op sportgebied. De meest opmale lichamelijke sensaes opdoen, hoort er ook bij. Verder niet nadenken over het leven en de kerk overlaten aan wat lieebbers. Lees de woorden nog eens boven dit stukje. Het gaat over Jezus Christus, de Zaligmaker. Hij zal ooit terugkomen op aarde. En dan zullen alle ogen Hem zien. Er wordt niemand uitgezonderd. Dan zal blijken: niet het christendom is een grote vergissing, maar de afwijzing van God is dat. Opgenomen op verzoek van de…
november 12, 2024
Telt alleen het lichaam?
Daarom zijt niet bezorgd, zeggende: Wat zullen wij eten of wat zullen wij drinken of waarmee zullen wij ons kleden? (Mattheüs 6:31) De aandacht voor het lichaam is vandaag de dag immens groot. We zijn zo doorvoed dat we lijden aan overgewicht. Medici merken die ook op bij veel jongelui. Hoewel de overheid haar best doet roken en alcoholgebruik te minimaliseren, gaat de verkoop van deze arkelen stevig door. Het lichaam mag aan zijn trekken komen: lekker zonnen, wellnessen, uitslapen en relaxen, een filmpje kijken, een vakane boeken. Enzovoorts, enzovoorts. Een zekere schraalheid op het ‘terrein van de geest’ lijkt het gevolg. Ingewikkelde vraagstukken die denkwerk vereisen zijn minder populair. Polieke interesse schijnt zich te beperken tot wat mij hindert in mijn voor- of achtertuin. Een boek lezen met een stevige inhoud kost ons wel erg veel inspanning. Het lijkt erop dat het lichaam dominant is en de geest secundair. Over de ziel horen we zelden of nooit meer praten. Ja, tóch wel. Dat hoort u ook, als u op de juiste zenders afstemt. Luister eens mee op kerkdienstgemist.nl wat er in de Petrakerk over de ziel gezegd wordt. Van harte uitgenodigd. Opgenomen op verzoek van de…
november 5, 2024
Brood en Woord
Er is geschreven, dat de mens bij brood alleen niet zal leven, maar bij alle woord Gods. (Lukas 4:4) In alle culturen zijn er producten die wezenlijk zijn voor de mens. In Nederland hebben we het vanouds over brood en aardappelen. In het Oosten verslaat rijst alle andere levensmiddelen, terwijl Italianen kiezen voor pastagerechten. In het Westen (Mexico bijvoorbeeld) komen veel maïsgerechten voor. In veel culturen is het gewoonte eindeloos over lekker eten te praten. En dan komt Jezus met woorden die hierboven staan. Natuurlijk, hij erkent volledig dat mensen voedsel nodig hebben. Sterker nog: de wonderbare spijziging staat op Zijn naam. Hij hee leren bidden: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Het probleem ontstaat als wij mensen voldoende hebben aan ons natje en droogje. Dan adviseert Jezus ons het belangrijkste niet te vergeten: Zijn Woord. Er komt immers een eind aan eten en drinken, maar er komt geen eind aan wat Hij beloo: eeuwig leven voor zondaren. Graag nodigen we u uit daar meer over horen. Misschien is de stap naar de kerk (te) groot voor u. Zoek dan eens op kerkdienstgemist.nl naar de uitzending van de Petrakerk. Van harte welkom. Opgenomen op verzoek van de…
juni 11, 2024
Vrijheid
De Heere nu is de Geest; en waar de Geest des Heeren is, aldaar is vrijheid. (2 Kor. 3:17) Met Pinksteren hebben we gevierd dat de Heilige Geest is “uitgestort”. De Heilige Geest heeft ervoor gezorgd dat de blijde boodschap van de opstanding en hemelvaart van de Heere Jezus door mensen werd geloofd en dat dit goede nieuws over een groot deel van de wereld is verspreid. Zijn boodschap was ook een boodschap van bevrijding: “indien dan de Zoon u zal vrijgemaakt hebben, zo zult gij waarlijk vrij zijn (Joh. 8:36). Wij zitten (vaak) vast aan verkeerde dingen of dingen die vergankelijk zijn. Daarvan wil Hij ons verlossen. De Heilige Geest wil ons daarvan overtuigen en daarmee echt vrijheid geven. Daarvoor hebben we de Heilige Geest nodig in ons hart, anders begrijpen we niet “de dingen die van de Geest van God zijn; want ze zijn ons dwaasheid” (1 Kor. 2:14). Bid daarom om de komst van de Heilige Geest in je hart! Opgenomen op verzoek van de Petrakerk www.petrakerkkapelle.nl of mail naar eckapelle@petrakerkkapelle.nl
Leer God kennen
Ontvang gratis een Bijbel
Over het geluk, de rust en de hoop die deze verzekering brengt, kun je meer lezen in de Bijbel. Wij sturen heel graag een gratis Bijbel naar je op.
Gratis boek
Waarom moest Jezus sterven?
Over het geluk, de rust en de hoop die deze verzekering brengt, kun je meer lezen in de Bijbel. Wij sturen heel graag een gratis Bijbel naar je op.