Hebt u ook wel eens in Hoek van Holland aan de Nieuwe Waterweg gestaan? Laten wij in gedachten met elkaar de pier oplopen, de zee in, tot je niet meer verder kunt. Als we zover zijn, zien we verderop op zee een groot zeeschip liggen. Er staat een straffe wind. De stroming van het water is sterk, en hoge golven doen het schip deinen. Golven beuken tegen de scheepswand en slaan soms over het dek; de stroming trekt aan het schip om het mee te sleuren, maar er gebeurt niets. Het schip blijft roerloos op z’n plek, want diep beneden het wateroppervlak, voor onze ogen onzichtbaar, ligt het reuzegrote en zware anker dat zich in de zeebodem heeft geboord. Met een dikke ketting houdt het anker het schip vast. Dat schip op zee, dat is een beeld van u.

Een stampend schip op woelig water in stormachtig weer. Zo is ons leven. Met heel ons denken en voelen bevinden wij ons in ons leven soms in vredig water. Maar soms zijn er stormachtige tijden. Denk bijvoorbeeld terug aan de coronacrisis die ons in onzekerheid stortte. Het maakte ons angstig en bezorgd. Zo komen we soms zomaar in stormachtig water terecht en we vragen ons af: hoe zal het met ons gaan de komende dagen en weken? We worden in ons gevoel heen en weer geslingerd en op en neer bewogen.

In het midden van deze onzekerheden vinden we in de Bijbel een vaste grond waar we op kunnen vertrouwen. Wat is het dan belangrijk om een anker te hebben waardoor je niet meegesleurd wordt in de golven. Dat is waar de Bijbel over schrijft. Het Anker, dat veilig en vast is.

Door wat Jezus heeft gedaan, is er hoop voor ons. Deze hoop is als vertrouwen, niet een hoop in de zin van: ‘ik hoop maar dat…’. Deze hoop is verankerd, we mogen erop vertrouwen dat het goed komt. Omdat Jezus ons is voorgegaan naar de hemel, mogen wij uitzien naar wat voor ons ligt: dicht bij God zijn.

Hoop op de toekomst. Onze persoonlijke toekomst, die over de grenzen van het leven gaat. De Bijbelse hoop ziet op de toekomst in de hemel. Een plaats waar nooit meer moeite en verdriet is. Het anker van een schip gaat naar beneden de diepte in. De hoop die hier in de tekst met een anker wordt vergeleken, gaat omhoog.

Ons anker is de hoop op God. Er staat dat God ons de hoop aanbiedt om vast te grijpen. Iedereen (ook kerkmensen) gaat hopeloos verloren als we zonder God leven. Onze hoop is ons anker. Het zorgt ervoor dat onze ziel op Gods redding gericht blijft, ook als de omstandigheden in ons leven moeilijk zijn.

De Bijbelse hoop is als met de examenkandidaat die de uitslag van zijn examen gekregen heeft, en hij heeft gehoord dat hij geslaagd is, maar het diploma is nog niet uitgereikt. Dat is de hoop, die God u schenkt. Een stellige en zekere verwachting.

Stuur hier de oplossing door van de puzzel.

  In oktober worden de dagen steeds donkerder. Daarom organiseren wij op zaterdagavond 28 oktober een Lichtmarkt met lampionoptocht rondom de Petrakerk. Tijdens de lichtmarkt vertellen we graag over het licht van God!

  U bent van harte welkom!

  Meeluisteren Petrakerk

  MeeluisterenAlgemene liturgie

  Uitnodiging lichtmarkt

  Het laatste nieuws

  Uit de Scheldepost

  Leer God kennen

  Ontvang gratis een Bijbel

  Over het geluk, de rust en de hoop die deze verzekering brengt, kun je meer lezen in de Bijbel. Wij sturen heel graag een gratis Bijbel naar je op.

  Ja, ik wil een Bijbel ontvangen
  Gratis boek

  Waarom moest Jezus sterven?

  Over het geluk, de rust en de hoop die deze verzekering brengt, kun je meer lezen in de Bijbel. Wij sturen heel graag een gratis Bijbel naar je op.

  Ja, ik wil dit boek ontvangen